Sorgbearbetning

Sorgbearbetning är ett evidensbaserat handlingsprogram för känslomässig läkning vid dödsfall, separationer och andra förluster i livet.

Vad är sorg?

Sorg är den normala och naturliga känslomässiga reaktionen vid en förlust. Dödsfall, skilsmässor och separationer är ofta smärtsamma. Att flytta, gå i pension eller att mista ett husdjur är exempel på andra förluster. Övergrepp, relationsproblematik (till partner, föräldrar, barn, vänner, kollegor), egen eller annans sjukdom eller att livet inte blev som man hade tänkt sig, är andra exempel på förluster som kan orsaka sorg. Även utbrändhet/ utmattningsdepression kan bottna i sorg, eftersom oförlöst sorg ofta ligger bakom beteenden som orsakar dessa symptom.

Det finns lika många reaktioner på förluster och sorg som det finns människor. Det går därför inte att beskriva hur en normal känslomässig reaktion vid en förlust ser ut. Ladda ner Sorginstitutets kostnadsfria E-bok, När brustna hjärtan läker - en introduktion till sorg och sorgbearbetning.

Problemet

Sorg är normalt och naturligt. Däremot är samhällets information om hur man förhåller sig till sorg inte varken normal, naturlig eller till mycket hjälp. Bristande kunskap och isolering är de två främsta anledningarna till att sorgen förblir oförlöst. Sorg är en känslomässig reaktion på en förlust, men vi har lärt oss att hantera den på ett oftast – ej gynnsamt - intellektuellt sätt.

Sex myter
  • Tiden läker alla sår
  • Sörj i ensamhet
  • Var stark

  • Var inte ledsen
  • Ersätt förlusten

  • Håll dig sysselsatt

“Tiden läker alla sår” är ett exempel på en myt som får oss att tro att vi kommer att må bättre bara vi låter tiden gå. Det finns människor som väntat i 10, 20 och 30 år utan att må bättre. Tvärtom fördjupades deras smärta. De fem andra myterna är på motsvarande sätt missuppfattningar som motverkar läkandet av sorgen.

Lösningen

Känslomässig läkning av en förlust uppnås genom att vi först tar reda på alla outtalade och okommunicerade känslor i relationen. Därefter sätter vi ord på våra känslor och kommunicerar dessa.

Att släppa taget och gå vidare är vanliga råd vid förluster. Skulle vi inte göra det om vi bara visste hur? Att bearbeta sorgen över en förlust gör det möjligt för oss att släppa taget och att gå vidare. Förhoppningen är att du därmed försonas med det förflutna och får känna frid. Erfarenhet visar även att du får en öppnare relation till dig själv och andra, samt att du känner dig mer levande och vital.

Logga SorgUrsprunget & Sverige

Materialet som används i sorgbearbetningen är utvecklat av pionjärerna Russell Friedman och John W James, grundare av The Grief Recovery Institute.

Dessa föregångare har under de senaste 30 åren framgångsrikt hjälpt fler än 300 000 sörjande, samt skrivit bestsellern The Grief Recovery Handbook som har sålts i närmare en halv miljon exemplar. De är flitigt citerade i nordamerikansk media och är ofta gäster i diverse radio- och TV-program. 

I Sverige finns Svenska Institutet för Sorgbearbetning. Dess enda syfte är att hjälpa så många människor som möjligt med sorgbearbetning. Se Sorginstitutets grundare Anders Magnussons 2 tim föredrag "Skapa det liv du vill - Dumpa bagaget".

Hur går sorgbearbetning till?

Sorgbearbetningsprogrammet är en kurs på åtta veckor. Du kan göra sorgbearbetningen individuellt med mig som certifierad handledare och stöd, eller delta i en kurs med andra. Du väljer själv utifrån vad som känns bäst för dig.

Jag som kursledare undervisar och ger instruktioner, men det är du som kursdeltagare som gör det mesta av arbetet. Kursen är ingen terapi, utan du får kunskap om hur du kan förlösa din sorg så att du åter kan delta fullt ut i livet.

Individuellt: Pris 6 500 kr. Vi träffas 8 gånger à 1,5 tim/vecka. 

Kurs i grupp: Pris 4 800 kr. Vi träffas 8 gånger à 2 tim/vecka. 

För företag tillkommer moms. Privatpersoner kan välja att dela upp betalningen över två månader.

Kursmaterial: Litteratur och kursmaterial ingår i priset.

Hemuppgifter: Hemuppgifter på 1-2 tim varje vecka mellan våra möten.

Tveka inte att höra av dig om du har frågor eller funderingar!

Bokadirekt här!
Boka tid Vit